

Passitivo Primitivo
I.G.T. Puglia, Włochy
Bukiet pełen malin , wiśni i porzeczek. Część wina dojrzewa przez rok w beczkach dębowych, bardzo łagodne o długim lekko słodkawym finiszu. Doskonałe z mięsnymi daniami kuchni polskiej , kaczka z żurawinami, karkówka.
Wysoka jakość tego wina wynika z unikalnego sposobu podsuszania dojrzałych gron. Winiarz stosuje "il Giro del Picciolo", co można przetłumaczyć mniej więcej jako "udusić liść". Zamiast zbierać dojrzałe grona ,skręca trzpień prowadzący do kiści winogron , co skutecznie pozbawia owoce wody i składników odżywczych. Winogrona schną na krzakach winorośli przez około 12 dni i tracą około 25-30% swojej wagi : jest to wyjątkowa metoda, która tworzy wina bardzo podobne do Amarone starej szkoły.
Polityka bezpieczeństwa
Opis